Gradle рецепти 1: Google Play Release

Откако ќе го прочиташ ова ќе може да направиш верзија од твојата апликација спремна за објавување на Google Play за помалку од 20 секунди. Крајниот резултат е .zip датотека која содржи APK и mapping.txt датотека за proguard. Бидејќи работите ги сакам чисти и ако е можно со една команда, zip датотеката автоматски се архивира во “public-builds” во проектот. (#protip оваа датотека може да ја ставиш под Dropbox за комплетно уживање)

gradle-google-play-1

gradle-google-play-2

gradle-google-play-3

Шемата е следна:

име.на.апликација-верзија-датум.кога.е.направена

За да го направиш ова ќе треба првен прошири го build.gradle од проектот:

Веднаш по android {} делот додај:

Изврши ја командата:

gradlew googleplayRelease

Честитки, заштеди минимум 30 минути на креирање верзија за Google Play. Уште не си на Gradle? Време е за промени 🙂