Добив писмо, од оние вистинските, на хартија

Вчера (27.11.2014) бев гостин предавач на #EESTECAcademy и кога заврши презентацијата си добив писмо со забелешки за тоа како поминала презентацијата. Бев пријатно изненаден од постапката на Зоран, заради тоа што не бев јас единствениот што доби писменце туку сите гости предавачи ги добија своите забелешки, критики и желби за следна средба.

pismo-001 pismo-002

Здраво Зоран,

Ти благодарам на убавите зборови и забелешки, бевте одлична и интерактивна група за дискусија и учење. Продолжете да се интересирате и да создавате нови работи, ние сме тука да ви помогнам кога ќе ви биде потребно. Зоран, ти честитам и те охрабрувам да продолжиш да ги анализираш и конструктивно да ги критикуваш сите идни предавачи, така сите ќе станеме подобори во она што сакаме да го пренесеме.

Со почит,

Виктор

Новогодишни понуди 2014/2015 @TMobileMK @VipMK @OneMK

#КраткаХорорПриказна ми е секогаш кога ќе треба да си одберам нов пакет за продолжување на договорот. На ТВ реклама понудите изгледаат симпатично до моментот кога ќе одите на сајтот за да се информирате повеќе. Мене ми е најлесно да ги извадам работите што ме интересираат од пакетот да ги напишам цените и да споредам па да донесам одлука. Истото го направив и пред две години, одлуката тогаш падна на @OneMK годинава искрено уште не знам чиј број за грижа на корисници ќе ми биди во Favourite.

Еве го мојот поглед на пакетите  (само СИМ картичка):

ponudi-2014-2

 

Оргиналните понуди:

Што им фали?

  • Vip MK: Поголем интернет сообраќај, 500MB не е доволно во Vip Free+ L. Поголема видливот за Vip 666 на сајтот.
  • One MK: 4G
  • T-Mobile MK: Поголем интернет сообраќај, 500MB не е доволно во Play Start. Бесплатни СМС пораки во пакетите или можност за замена на дополнителните сервиси со СМС пакет.

Заклучок: Во споредба со цените пред две години добиваме повеќе за повеќе пари, меѓутоа квалитетот на услугата е под ценовната оправданост на пакетите кај сите оператори.

Надополнето: Сум ја пропуштил Vip 666 понудата, не успеав да ја најдам сам на сајтот ми ја посочија од Твитер

 

 

Xiaomi Mi3: разбивање на митот за кинеските телефони

Пет секунди, толку се доволни за да се заљубите во Xiaomi Mi3. Денес ќе ви раскажам како поминав една недела со Mi3 без Nexus.

mi3001За тест го одбрав црниот мат модел (доаѓа и во металик сребрена и во сјајно бела боја).

Хардвер

Кога прв пат го зедов во раце телефонот веќе ми беше јасно дека се работи за одлично избрани материјали за изработка и цврсто и симпатично куќиште. Комбинацијата на сјаен преден и мат црн заден дел ви дава чувство дека во рака држите телефон кој по слободна проценка би чинел дупло од тоа што ќе го платите за овој модел. Правите агли иако делуваат грубо се лесно прифатливи во секојдневната работа и носењето на телефонот во џеб. Порано или покасно пет инчните екрани ќе бидат минимална големина за паметните телефони, па така ќе треба и ние да се прилагодуваме.

Прочитај ја целата рецензија

Startup Grind Skopje, ден потоа

Тоа што се случи вчера во МКЦ е можеби најдоброто нешто што и се случило на македонската Startup заедница досега. Не, никој не извади чек за да инвестира туку на едно место се собра толпа од позитивни и насмеани личности кои имаа што да споделат и имаа што да си кажат еден на друг.

CaptureПред пет месеци напишав еден пост “Споделувањето значи дека се грижиме еден за друг” кој вчера го видов на дело од сите што ги запознав таму. Дури ме држи впечатокот сакам со вас да споделам што е она што сакам да го видам на следните Startup Grind настани во Скопје (без редослед):

Листата не е конечна, ова е она што ми текнува во моментот. Колку квалитетни Startup Grind настани ќе имаме во иднина зависи од заедницата, не зависи од организаторите ниту пак од спонзорите. Сите што ќе го прочитате ова размислете кој жежок македонски Startup би имал супер приказна за споделување и инспирација, јас ги познавам само техничките меѓутоа сигурен сум дека има примери и во другите области. Пингајте ја Ирена со идеја https://twitter.com/iRenaWarwick 

Едно од прашањата кои многу ми се допаднаа, а ги поставуваше Ирена после секоја презентација беше “Како можеме ние да ти помогнеме?”

На оваа тема имам предлог да се направи мрежа на Startup Grind Skopje во кој секој заинтересиран ќе може да ги остави своите вештини и интереси.

Размислувам гласно: Податоците да бидат достапни за сите членови на мрежата. Најавувањето на мрежата нека биде со LinkedIn профил за да се заштитиме од спамери. Ваква мрежа ќе ни даде и многу јасна слика со какви вештини располага заедницата и каде треба да повлечеме за да придобиеме нови членови. Ова исто така ќе ги охрабри и тие што имаат “само идеја” и што бараат луѓе со сличен начин на размислување. На тие што имаат само идеја да им се дозволи посебен простор на настаните од 10-15 минути да ја презентираат идејата пред потенцијалните соработници. Исто така ќе им помогне на тие што веќе имаат нешто, а им недостига на пример човек од маркетинг кој би сакал да им помогне или евентуално да им се приклучи.

До следниот Startup Grind Skopje.